TYBMS SEM 5 : Marketing: E-Commerce & Digital Marketing (Most Objective Questions with Solution)

 Paper/Subject Code: 45907/Marketing: E-Commerce & Digital Marketing.

TYBMS SEM 5 : 

Marketing:

E-Commerce & Digital Marketing

(Most Objective Questions with Solution)




November 2018


Q1. A Choose the correct alternative: (Answer any Eight)            (08)

1 E-Infrastructure and E-markets are the basic components of _________.

a) B2B 

b) B2C 

c) B2G 

d) None


2 High Levels of inflation affects E-Commerce business that deals with ________.

a) Essential Items 

b) Luxurious Items 

c) Both a & b

d) None


3 Flipkart is an example of _______ category of E-commerce.

a) B2B

b) B2C

c) C2B

d) C2C


4 E-delivery includes _______ delivery of good & rendering of services.

a) Electronic 

b) physical

c) shipment

d) manual


5. _______ Business model used both online & offline presences.

a) Bricks & Mortar 

b) online store

c) C28

d) C2C


6 EFT means the Electronic Fund ________.

a) Transmission 

b) Travel

c) Transport

d) Transfer


7. Disintermediation means there is an elimination of the ________.

a) Traders

b) Customers 

c) Supplier

d) Middleman


8 M-governance is not replacement but ______ for E-governance.

a) Complement

b) Supplement

c) Both a & b

d) None


9 E-commerce in education had lead to _______.

a) Personalized learning

b) Gamification

c) Both a & b

d) None


10 Electronic payment system offers _______.

a) Convenience

b) Reduced Risk

c) both A & B 

d) None


Q.1. B. State True or False (Answer Any Seven):            (7)

1 Amazon.com is an example of B2C business Model

Ans: True


2 E-commerce includes business to business transaction only.

Ans: False


3 The electronic payment mode is compulsorily required in E-commerce

Ans: False


4. There is no grace period in case of debit card

Ans: True


5. RTGS system was introduced in March 2004 in India.

Ans: True


6. Hacking means an unauthorized access

Ans: True


7. Viral marketing includes right message to the right person in right environment

Ans: True


8. Digital marketing helps to build or repair public opinion on a given issue

Ans: True


9. A good website is one which is scalable

Ans: True



November 2019


(1) A) State whether the following statements are TRUE or FALSE (any 8). (08)

1. Digital cash is suitable for small transactions 

Ans: True


2. There is no grace period for debit card.

Ans: True


3. Yahoo.com was launched after the birth of Google.com

Ans: False


4. Search Engine Marketing is a short term approach.

Ans: True


5. E-commerce includes business to business transaction only

Ans: False


6. Podcasts lacks interactivity.

Ans: True


7. Trojan horse is the unauthorized use of services and harassment by email. 

Ans: False


8. Campaign Marketing requires very less money for effective execution.

Ans: True


9. A credit card is a credit system in retail transactions which has a pre set spending limit based on the user's credit limit.

Ans: False


10. E communication is the communication using electronic media.

Ans: True


Q1) B) Select the most appropriate alternative answer. (Any 7)        (07) 

1. ________ is trading in products or services using computer network.

a) E Commerce

b) Motivating 

c) cooperation.


2 The ________  market enable the suppliers to directly interact with buyers that by eliminating distributors.

a) B2B 

b) C2C

c) A2B


3) In India the _______ of e-commerce is due to cash on delivery payment option.

 a) Failure 

b) Success 

c) Training.


4) E-commerce enhances the promotion of products and services to direct information and interactive contact with ________ 

a) customers

b) students 

c) children.


5) E-commerce in education has led to ________

a) Personalized banking 

b) modification 

c) Globalization.


6) _______ refers to the management of a network of interconnected business involved in the ultimate provision of product and service packages required by the end customers.

a) Supply Chain Management 

b) customer relationship management

c) personal management 


7 ) ________ also is known as click and mortar business model.

a) Brick and mortar 

b) brick and click

c) Pure online.


8) _______ allows card holding customers to perform routine banking transactions without interacting with the human teller.

a) RTGS 

b) IMPS

c) ATM.


9) _______ is an approach that recognizes that customers are the core of business and that the company success depends effectively.

a) personal management

b) customer relationship management  

c) Web design. 


10) _______ is & financial Exchange that takes place on line between buyers and sellers.

a) E-payment 

b) Cyber crimes 

c) Fraud.


November 2022


Q.1 A. Fill in the blanks (ANY EIGHT)            [8 Marks]

i. E-commerce in education sector is called as ___________

a) E-teaching

b) E-learning 

c) E-coaching

d) online classes


ii. ________ is a myth about E-commerce.

a) It is difficult

b) It is not free 

c) It is a business

d) One year, one million dollars


iii Personalization feature can occur in _______ E-commerce business.

a)B2B

b) C2B 

c) B2G

d) B2C


iv) _________ consists of on-line buying and selling of shares and other financial instruments. 

a) E-auction

b) E-delivery

c) E-procurement

d) E-trading


v) ________ comprises of intermediaries who are involved in the business transactions beginning from the supplier, wholesaler, retailers transaction and customer. 

a) Electronic Data Interchange

b) E-auction

c) Supply Chain Management

d) E-delivery


vi) _________ is a packaged business software system that allows a company to automate and integrate its processes.

a) Payment gateway

b) Digital marketing 

c) Enterprise Resource Planning

d) E-communication


vii) _______ is a disadvantage of payment gateway.

a) fixed fee per month

b) less fraud 

c) refunds

d) security


viii. Cyber Law in India are contained in the ________

a) IT Act 2000 

b) Companies Act 1956

c) Factories Act 1948

d) Indian Companies Act 2013


ix) _______ is a free service that allows internet users to pull audio files from a website to listen on their computers or mobiles.

a) Vodcasts

b) Podcasts 

c) Blog

d) Press release


x) A blog is a _______. 

a ) Web log

b) Website

c) Webpage

d) Web link


B. State whether the following statement is True or False (ANY SEVEN)   [7 marks]

i. Lack of physical and personal touch are the main upsides of E-commerce.

Ans: False


ii. The full form of ATM in Banking sector is Any Time Money.

Ans: False


iii M-commerce allows users to access to the internet without needing to find a place to plug in.

Ans: True


iv. E-procurement applications have undetermined scope.

Ans: True


v. Brick and Mortar also known as click-and-mortar business model.

Ans: False


vi. Most individuals are familiar with B2C form of e-commerce.

Ans: False


vii. Electronic funds transfer is a payment Method to transfer money from one bank account to another bank account.

Ans: True


viii. A payment gateway is a service that gives merchants the ability to perform real time credit card authorization from a website over the internet.

Ans: True


ix. Spam is unsolicited email.

Ans: True


x. Digital Marketing does not allow personalization and cost reduction.

Ans: False



April 2023


Q.1 A. Fill in the blanks (ANY EIGHT)            [8 Marks]

i. __________ Factors of e-commerce include the general wealth and commercial health of the nation and elements that contribute to it.

a) Political

b) Economic

c) Social

d) Technological


ii. A consumer in search of a personal loan compares various quotations on website, is an example of ________ E-Commerce

a) C2C

b) B2C

c) C2B

d) B2B


iii. ________ was introduced in India in March 2004 through which electronic instructions can be given by banks to transfer funds from one account to another.

a) Real Time Gross Settlement

b) Electronic Clearing Service

c) Automatic Teller Machine

d) Point of Sale Terminal


iv. __________ is a limitation of E-commerce.

a) Wide reach

b) Cost effective

c) Variety

d) Privacy issue


V. E-delivery includes delivery of ________ goods.

a) electronics

b) apparels

c) food

d) e-books


vi. ________ is the exchange of data or business documents between two or more businesses.

a) CRM

b) EDI

c) ERP

d) SCM


vii. ________ is an E-Commerce application service provider that authorizes payment for e- business

a) payment gateway

b) payment process

c) order processing

d) process linking


viii. _________ gives organic search results in the search engine results page.

a) Search Engine Marketing

b) Pay per click

c) Search Engine Optimization

d) Cost per click


ix. ________ is a degree to which your brand name is known.

a) Brand loyalty

b) Brand awareness

c) Brand equity

d) Brand quality


X. ________ is the use of social media channels to spread any message for creating brand awareness.

a) Viral marketing

b) Blog

c) Content marketing

d) Influencer marketing


B. State whether the following statement is True or False (ANY SEVEN) [7 marks]

i. It is a myth that no work experience is needed for an E-commerce business.

Ans: True

ii. Electronic Clearing Service is a retail payment system that can be used to make bulk payments.

Ans: True


iii. E-commerce is a part of M-commerce.

Ans: False

iv. Data warehouse is a collection of computer based information.

Ans: True


v. Bricks and clicks is a combination of physical and offline presence.

Ans: False

vi. Electronic Data Interchange (EDI) eliminates the need paper based system.

Ans: True


vii. E-Commerce law involves payment, delivery and e-signature for B2C transactions only.

Ans: False


viii. Electronic payment systems are prone to frauds.

Ans: True


ix. Search Engine Marketing (SEM) is a short term approach.

Ans: True


X. Influencer marketing is not as controllable as traditional marketing.

Ans: True


November 2023



Q.1 A Fill in the blanks (ANY EIGHT)             (08)

1. _________ is a benefit of E-commerce.

a. Cost savings 

b. Touch and feel

c. Privacy issue

d. Resistance to change


2. Writing reviews on Google Play Store is ________ E-commerce.

a. C2B 

b. B2B 

C. C2C

d. B2G


iii. A consumer in search of a personal loan compares various quotations on website, is an example of ________ E-commerce.

a. C2C

b. B2B

c. C2B

d. B2C


iv. There is a global business reach just by creating a _______ and uploading it on the server.

a. retail store 

b. computer cyber 

c. website

d. small business


V. _______ is the exchange of data or business documents between two or more businesses.

a. CRM

b. EDI

c. ERP

d. SCM


vi. ________ consists of various aspects like privacy, authenticity and message integrity. 

a. payment gateway

b. order processing

c. transaction security

d. process linking


vii. ________ means unauthorized access.

a. network security

b. stealing 

c. internet penetration

d. hacking


viii. _________ Marketing consists of specific activities designed to promote a product, service or business by an organization.

a. Content

 b. Viral

c. Influencer

d. Podcast


ix. ________ is a free service that allows internet users to pull audio files from a website to listen on their computers or mobiles.

a. Vodcasts

b. Podcasts

c. blog

d. Press release


x. X (formerly Twitter) is a _______ micro blogging service that allows registered  members to broadcast short posts. free

a. free

b. chargeable

c. costly

d. paid


B. State whether the following statement is True or False (ANY SEVEN) [7 marks]

i. E-commerce is a part of E-business.

Ans: True


ii. World Wide Web was created by British Scientist Tim Berners-Lee.

Ans: True


iii. A Domain Name is the website name. It is the address where Internet users can access a website.

Ans: True


iv. Unified Payments Interface (UPI) is a system that powers multiple bank accounts into a single mobile application.

Ans: True


v, E-auction consists of on-line buying and selling of shares and other financial instruments.

Ans: False


vi. E-Commerce law involves payment, delivery and e-signature for B2C transactions only. 

Ans: False


vii. Search Engine Marketing (SEM) is an unpaid approach.

Ans: False


viii. A payment getaway is a service that gives a merchant the ability to perform real time credit or debit card authorization from a website over the internet.

Ans: True


ix. Electronic Clearing Service is a retail payment system that can be used to make bulk payments. 

Ans: True


x. Spam is unsolicited email.

Ans: True


November 2024


Q.1 A. Fill in the blanks (ANY EIGHT)            [8marks]

i. ________ is a type of E-Commerce where transaction happen between one individual to another

a) B2B

b) P2P

c) B2C

d) C20


ii. EDI stands for _______

a) Electronic Data Information

b) Electronic Data Internet

c) Electronic Data Interchange

d) Electronic Data Interface


iii. The primary driver of Commerce growth in emerging markets _______

a) Faster deployment of 5G networks

b) penetration

c) High desktop internet usage

d) Greater availability of Public Wi-Fi


iv. Bricks and clicks have ________ customer acquisition cost.

a) lower

b) higher

c) medium

d) Average


v. Electronic Data Interchange (EDI) ________ the need paper-based system.

a. improves

b. eliminates

c. Uploaded

d. highlighted


vi. ERP stands for ________

a) Enterprise resolution planning

b) Enterprise reverse planning

c) Enterprise resource planning

d) Enterprise resource plan


vii. _______ are marketing techniques that use existing social networking services and other technologies to increase the brand awareness.

a) Viral

b) Blog

c) content

d) d) Influencer


viii.  _______ means the ads do not appear to the user as the user uses technology to screen out ads.

a) Ad Blocking

b) Ad filtering

c) Ad decreasing

d) Ad marketing


ix. Digital marketing is often referred to as _______

a) Online marketing

b) Internet marketing

c) Web marketing

d) Niche marketing


x. Content marketing aims to _______

a) Drive profitable customer action.

b) Distract defined audience

c) Lose defined audience

d) Lose market share


Q.1 B. State whether the following statement is True or False (ANY SEVEN) (7)

i. B2C E-Commerce is between Business to Business and consumers.

Ans: False


ii. In SSL the URL changes from HTTP to HTTPS.

Ans: True


iii. Ubiquity in E-Commerce refers to information richness.

Ans: False


iv. A data warehouse is a repository for storing computer-based information iv.

Ans: True


v. The customer acquisition cost is higher for businesses operating with a bricks-and-clicks model.

Ans: True


vi. E-marketing excludes all the electronic base activities.

Ans: False


vii. Spam is unsolicited email.

Ans: True


viii. Digital Marketing does not allow personalization and cost reduction.

Ans: False


ix Digital Marketing is the same as internet marketing.

Ans: False


X. There are 4 pillars in digital marketing

Ans: True




April 2025

Q.1 A. Fill in the blanks (ANY EIGHT)                    [8marks]

i. EDI stands for __________

a) Electronic Data Information

b) Electronic Data Internet

c) Electronic Data Interchange

d) Electronic Data Interface


ii. The primary driver of mCommerce growth in emerging markets __________.

a) Faster deployment of 5G networks penetration

b) Increasing mobile device

c) High desktop internet usage

d) Greater availability of public Wi-Fi


iii __________ feature of E-Commerce allows for automatic updates of product availability. 

a) Manual stock management

b) Real-time inventory tracking

c) Traditional bookkeeping

d) Paper-based order processing


iv. ________ also known as click-and-mortar business model.

a) Brick and Mortar

b) pure online

c) brick and click

d) click and click


v. E-marketing is a ________ of E-business to achieve the desired marketing aim of the firm.

a) set

b) sub-set

c) re-set

d) data-set


vi. Bricks and clicks have _________ customer acquisition cost.

a) lower

b) higher

c) Medium

d) Average


vii. Marketing consists of specific activities designed to promote a product, service or business.

a) Content

b) Influencer

c) Campaign

d) None.


viii. ________ are marketing techniques that use existing social networking services and other technologies to increase the brand awareness.

a) Viral

b) Blog

c) Content

d) Influencer


ix. Twitter is a ________ microblogging service that allows registered members to broadcast short posts. 

a) Free

b) Chargeable

c) Sometimes Chargeable

d) Freemium.


x. _________means the ads do not appear to the user as the user uses technology to screen out ads. 

a) Ad Blocking

b) Ad letting

c) Ad decreasing

d) Ad missing.


B. State whether the following statement is True or False (ANY SEVEN)         [7marks]

i. In SSL the URL changes from HTTP to HTTPS.

Ans: True


ii. Ubiquity in E-Commerce refers to information richness. 

Ans: False


iii. B2B refers to a Business selling goods to other individuals.

Ans: False


iv. Bricks and clicks have higher customer acquisition cost.

Ans: True


v. E-business is just limited to buying and selling over the internet.

Ans: False


vi. A data warehouse is a repository for storing computer-based information.

Ans: True


vii. Digital Marketing does not allow personalization and cost reduction.

Ans: False


viii. Digital Marketing is the same as internet marketing.

Ans: False


ix. There are 4 pillars in digital marketing.

Ans: False


x. Electronic marketing refers to the application of marketing principles and techniques via electronic media and more specifically the internet.

Ans: True





Post a Comment

0 Comments